Όταν σβήνει ο ήλιος

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010. Μία ημέρα πολύ ζεστή. Έτυχε σήμερα να μείνω για περισσότερες από 4 ώρες στον ήλιο. Δεν μπορούσες να καθίσεις περισσότερο με τίποτα σε τέτοιο λιοπύρι!

Σκέφτηκα, γυρνώντας με αργά, νωχελικά βήματα προς τη βάση μου, ότι ο ήλιος είναι η πραγματική ζωοδόχος πηγή των πάντων! Είναι η προσωποποιημένη δύναμη της φύσης. Απλά υπάρχει και δίνει πνοή στα πάντα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχαίοι λαοί τον είχαν θεοποιήσει. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν εκτίθεσαι πολλή ώρα στον ήλιο νιώθεις μια ιδιαίτερη αίσθηση να σε αγκαλιάζει. Ούτε επίσης είναι τυχαίο, ότι κάθε χαρούμενη σκέψη στο μυαλό μας, κάθε γάργαρο γέλιο στη μνήμη μας, οριοθετείται σε μια ολόφωτη, ηλιόλουστη ΗΜΕΡΑ!

Είναι βέβαια κάποιες φορές που ο ήλιος είναι Φίλος. Και είναι και άλλες που είναι ο καλύτερος σου φίλος. Για τις πρώτες θα σου πω, που αυτός ο τέλειος φίλος, χάνει λίγη από την αίγλη του και -σαν παλιός συμμαθητής από το σχολείο με τον οποίο είχες ένα μακρινό «γεια»- κάθεται στο ίδιο τραπέζι της μοναξιάς, μαζί σου, και δεν λέει κουβέντα! Ναι σωστά διαβάζεις. Δεν λέει κουβέντα! Γιατί? Γιατί ένας τέτοιος φίλος, ένας τέτοιος ήλιος, δύει αντί να ανατέλλει. Πεθαίνει αντί να γεννιέται. Και αντί να φωτίζει, φωτίζεται…

Και αν ένας τέτοιος ήλιος στέκει εκεί πέρα ολόρθος, αν τίποτα δεν υπάρχει να σου φωτίσει την ψυχή…. τι τάχα φίλος σου λογιέται?

Και ναι, ΔΕΝ είναι ο καλύτερός σου φίλος! Αλίμονο, όχι! Δεν είναι το στοργικό χτύπημα στην πλάτη. Δεν είναι το «προχώρα και εγώ είμαι πίσω σου¨. Δεν είναι καν ένα κεράκι που ανάβει να σου φέγγει το δρόμο στο σκοτεινό λιθόστρωτο της ζωής…

Είναι όμως ο υπέροχος ξένος. Είναι ο άνθρωπος που γνώρισες αργά και ερωτεύτηκες νωρίς. Είναι ένας ήλιος που σβήνει. Είναι οι δέκα λεξούλες που θα κρατήσεις για πάντα στη ζωή σου!

«μην περιμένεις να γεράσεις για να καταλάβεις,
κοίτα τον ήλιο…»

Κι όταν καθένας κοιτάζει μια δύση κάπου μόνος του, όταν όλοι οι φίλοι έχουν γίνει ένας τέτοιος ήλιος που δύει, όταν δεν μπορείς να ζήσεις ούτε μαζί αλλά ούτε και χώρια, τότε απλά… κοίτα τον ήλιο!

Κι ας φοβάσαι πως δεν θα προλάβεις…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s