Μείνε!

Με κοίταξε απευθείας στα μάτια μέσα στο μισοσκόταδο, και με ευθύ τόνο στη φωνή, μού είπε: «Ξέρεις πότε ο άνθρωπος είναι απόλυτα ευτυχισμένος? Πότε είναι πραγματικά κοντά στο Θεό του?». «Πότε?», του αποκρίθηκα. «Εκείνες τις ελάχιστες στιγμές που το βλέμμα του χάνεται στην απεραντοσύνη, και δεν κεντράρει πουθενά. Τότε το μυαλό του δεν σκέφτεται τίποτα. Τότε είναι ευτυχισμένος! Σου έχει συμβεί και εσένα κάποιες φορές, έτσι δεν είναι? Πες μου, σου έχει συμβεί κι εσένα…?». «Φυσικά!», του απάντησα. «Κάποιες φορές!».

Τόπος: Σκήτη Αγίας Άννης, Αγ. Όρος. Χρόνος: 11 μ.μ. Καλοκαίρι του 1993.

Κάποιες φορές είναι η χαρά που μάς λείπει και όχι η ευτυχία. Μάς έχει γίνει τόσο μακρινή η δεύτερη, που αποζητούμε στη χαρά ένα βάλσαμο. Σαν το χέρι που θα μάς αγγίξει τα δάχτυλα, σε μια μικρή, άγνωστη παραλία της ψυχής μας, απέναντι από το γυαλό της λύπης. Σαν τον ψίθυρο που θα μάς χαϊδέψει τα αυτιά, με μια μαγική λεξούλα: «Μείνε!». Και σαν τη νύχτα, που μαγευτικά θα πλαισιώσει τα πάντα και θα επιβάλλει το δικό της νόμο: την Αγάπη!

– Και ποιός σου είπε πως η ζωή είναι εύκολη? Κάθε στιγμή που περνά έρχεσαι ένα βήμα πιο κοντά στο να αποτύχεις απ’ το να κάνεις όσα ήθελες, να εκπληρώσεις τα όνειρά που είχες παιδί.

– Μα οι άνθρωποι έχουν πάντοτε όνειρα, και αυτό δεν είναι απληστία! Είναι ανθρωπιά!Και στα 90 σου θα κάνεις όνειρα.

– Σωστά! Μόνο που στα 90, τα όνειρα τα κάνεις και τα βλέπεις στον ύπνο σου. Στα 30 σου όμως πρέπει να τα ζεις.

– Όμως…. τα όνειρα αλλάζουν!

– Οι ζωές αλλάζουν. Και ίσως και οι άνθρωποι. Τα όνειρα όμως παραμένουν εκεί. Και απλά περιμένουν τα αστέρια που θα βγούν να τα φωτίσουν μια μόνο νύχτα, μια νύχτα που ο αέρας έξω στα φωτισμένα σπιτάκια του νησιού θα μυρίζει αγάπη.

Η χαρά είναι η ίδια η αγάπη. Και η αγάπη νύχτα! Μια νύχτα που ποτέ δεν θα ξημερώσει. Εσύ όμως μη φύγεις. Μείνε. Κι ας μην ξημερώσει ποτέ…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s