Καρδιά από πηλό

«Εσύ όλους καλούς τους βρίσκεις!». Είναι η ατάκα που μου αρέσει να ακούω τελευταία. Δεν είναι και τίποτα σπουδαίο να προσπαθείς να δεις σε κάθε άνθρωπο την καλή του πλευρά, κάθε άλλο θα έλεγα. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που γνωρίζω είναι μετριοπαθείς χαρακτήρες, με πλεονεκτήματα και ελαττώματα, φιλοδοξίες, όνειρα, αισθήματα…. πολύ ανθρώπινοι! Και γιατί να μην ψάξεις τον άνθρωπο, μέσα στον άνθρωπο, εάν ξέρεις ή τουλάχιστον υποπτεύεσαι ότι κάπου εκεί μέσα κρύβεται η αλήθεια? Αυτή η αλήθεια που εσύ τουλάχιστον ψάχνεις.

Αν ήξερες ότι αύριο τέτοια ώρα δεν θα είσαι ζωντανός, ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα έκανες? Σίγουρα θα έκανες κάτι απλό που σε ευχαριστεί πολύ. Θα έκανες ίσως ένα όνειρό σου πραγματικότητα. Θα φιλοσοφούσες ό,τι έζησες μέχρι σήμερα. Θα πήγαινες να μιλήσεις με κάποιον που μέχρι τώρα δεν έβρισκες τη δύναμη να το κάνεις. Και φυσικά θα ξαναθυμόσουν αυτό τον παλιόφιλο, το χρόνο, που σου την είχε σκάσει τόσο καιρό και περνούσε δίπλα σου αόρατος. Σαν το πνεύμα της αγάπης.

Μόνο και μόνο επειδή οι άνθρωποι μπορούν και παράγουν ΑΓΑΠΗ, χωρίζονται από τα άλλα έμβια πλάσματα του κόσμου αυτού. Τα φυτά, τα πουλιά, τα ζώα όλα αυτά ζούνε μέσα στην αγάπη, δεν μπορούν όμως να παράγουν αγάπη. Η καρδιά τους έχει μόνο κοιλίες, κόλπους, αγγεία και αίμα.

Ούτε μια στάλα αγάπης. Ούτε ένα τόσο δα μικρό «Σ’ αγαπώ». Ούτε ένα δάκρυ.

Κι αν έχουμε εκατομμύρια λόγους για να ντρεπόμαστε για την ανθρώπινη ιδιότητά μας, θα έπρεπε να είμαστε περήφανοι μόνο για ένα πράγμα στα σίγουρα: ότι μπορούμε και φτιάχνουμε αγάπη. Και ότι όλα τα καλά ή τα άσχημα του κόσμου αυτού, περνάνε μέσα από τη δική μας καρδιά και  κανενός άλλου. Και αν εμείς το θέλουμε πραγματικά, μπορεί στο διπλανό δωμάτιο να γίνεται σεισμός και στο δικό μας να βασιλεύει απέραντη γαλήνη, ο ίδιος ο παράδεισος εμπρός στα μάτια μας.

Τι προϋποθέτουν όλα αυτά? Πίστη! Γιατί αγάπη χωρίς πίστη δεν υπάρχει.

Κάθε άνθρωπος έχει μια καρδιά. Μια καρδιά που μπορεί και χαρίζει αγάπη, παίρνει αγάπη, σκορπά αγάπη. Μόνο όμως αν το θέλει πραγματικά και άδολα. Αν αγαπά με όλη τη δύναμη της καρδιάς του. Απρόσκοπτα. Αλλιώς δεν είναι ΑΓΑΠΗ. Είναι επίφαση αγάπης.

Κάθε άνθρωπος έχει μια καρδιά. Και κάθε ανθρώπινη καρδιά, είναι φτιαγμένη από διαφορετικό υλικό. Άλλη είναι από πηλό, άλλη από ξύλο, άλλη από ατσάλι.

Αν η δικιά σου είναι από ατσάλι, ξέρεις ότι αντέχει στα δύσκολα, δεν μπορεί όμως να λυγίσει ούτε στο ελάχιστο.

Αν είναι από ξύλο, έχει αντοχή, λυγίζει. Αν όμως βραχεί από δάκρυ, θα σαπίσει και θα ξεθωριάσει.

Αν πάλι είναι από πηλό, είναι εύπλαστη. Την κάνεις ό,τι θέλεις. Και μπορείς να μεταβάλεις τα αισθήματά της, όπως και όποτε θέλεις.

Πρόσεχε όμως! Μπορεί μια μέρα να σου φύγει από τα χέρια, κι έτσι απλά, να σπάσει!

Άκουσέ με, ξέρω καλά τι σου λέω. Κι η δικιά μου καρδιά από πηλό είναι.

 

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Καρδιά από πηλό

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s