5′ καφές

Στους άντρες αρέσουν οι καταχρήσεις. Άλλος αγαπά πολύ το ποτό. Άλλος τη βρίσκει με τα τσιγάρα του, άλλος με τις γυναίκες, άλλος με το τζόγο κ.ο.κ. Εγώ λατρεύω τον καφέ λοιπόν! Τον συγκαταλέγω μέσα στις 5 μεγαλύτερες φυσικές απολαύσεις της ζωής. Μόνο που αυτός κατέχει τις πρώτες 3 θέσεις…

Κάποτε πίστευα πως έφτιαχνα καλό καφέ. Ο καλός καφές θέλει πέντε συγκεκριμένα πράγματα. Καλά υλικά. Σωστές αναλογίες. Καλό ανακάτεμα. Και φυσικά… ΑΓΑΠΗ! Πολλή αγάπη. Γιατί τίποτα δεν γίνεται σωστά χωρίς αγάπη. Και επειδή το παρατήρησες, ναι καλά μέτρησες, δεν υπάρχει πέμπτο. Απλά μου αρέσει να βάζω πέντε!

Όλα τα έκανα σωστά νομίζω. Καλά τα υλικά, σωστές αναλογίες και πολύ πολύ αγάπη. Εκτός ίσως από το ανακάτεμα. Και καμιά φορά δεν έβγαινε καλός ο καφές. Και χαλιόμουν. Και τον πετούσα και το ξανάπιανα από την αρχή το πράμα. Στο ίδιο ποτήρι με τα ίδια υλικά. Γιατί τον πετούσα? Γιατί ως γνωστόν τον καφέ τον πίνεις μέσα σε 5′, αυτά τα ιερά πέντε λεπτάκια, για να σου φτιάξει τη μέρα, όχι να σου τη χαλάσει!

Τι έκανα λάθος λοιπόν? Πίστευα πως το μιξεράκι για το ανακάτεμα, ναι!, αυτό το κλασσικό μιξεράκι που όλοι έχουμε στα σπίτια μας και το κοιτάμε με νόημα και προσπαθούμε να βρούμε τον πρώτο όρθιο μέσα στο σπίτι να του πούμε με μισοπαρακλητικό-μισολυπημένο βλέμμα: «Ρε συ…, φτιάξε μου ένα καφέ!»,  αυτό λοιπόν το μιξεράκι πρέπει να το βάζεις τέρμα κάτω να χτυπά ακόμα και στον πυθμένα του ποτηριού, κάνοντας αυτόν τον σπαστικό, προδοτικό θόρυβο, για να ανακατεύεται σωστά ο καφές.

Πόσο λάθος ήμουν!!! Ανακάλυψα πως για να κάνεις έναν καλό καφέ, πρέπει να μεγιστοποιήσεις τις φυγόκεντρες δυνάμεις εντός του ποτηριού. Όταν συμβεί αυτό, τα δύο υλικά, θα πάνε με ταχύτητα και θα προσκολληθούν στα τοιχώματα. Στο διάλυμα που θα προκύψει, θα έχει μείνει μόνο το άρωμα και η γεύση, η «πεμπτουσία» δηλαδή των διαλυμένων πλέον συστατικών και καθώς θα περνά ο χρόνος και θα πέφτει η στάθμη, από τα υλικά στο τοίχωμα, νέες συγκεντρώσεις θα εισέρχονται στο διάλυμα και θα επανατροφοδοτούν με γεύση και άρωμα τη ζωή σου.

Για να γίνει αυτό, ΔΕΝ θέλει δύναμη στο μιξεράκι, ΔΕΝ θέλει σπαστικούς θορύβους, ΔΕΝ θέλει πιέσεις αυξημένες. Θέλει τρόπο. Θέλει να μπαίνει το στέλεχος από το μίξερ, ο κινητήριος αυτός μοχλός, μέχρι λίγο πριν τον πυθμένα, ώστε να ανακινεί ολόκληρο το «σύστημα» με τα δύο υλικά, να το συμπαρασύρει ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΜΑΖΙ. Να μην χτυπά όμως στον πυθμένα, να μην «πληγώνει» το ποτήρι. Να μην προκαλεί «θορύβους». Μόνο 5 λεπτά ήπιας φυγοκέντρησης. 5 λεπτά υπομονής. 5 λεπτά αγάπης. Και θα έρθουν όλα στα ίσα τους…

Σου έχω πει πόσο μου αρέσουν οι ιστορίες. Θυμάμαι λοιπόν, μια φορά που ήπια καφέ σε ένα μάλλον φτηνό, φοιτητικό προφανώς, καφέ. Δεν είχε πολύ κόσμο να σερβίρει το γκαρσόν, ζήτημα να είχε… 5 τραπέζια! Παρά ταύτα άργησε εξαιρετικά πολύ να έρθει να πάρει την παραγγελία. Το στυλάκι του ήταν μάλλον εξοργιστικά σπαστικό, σαν να μην ήθελε να εξυπηρετήσει, αλλά να αδειάσει όλο το μαγαζί για να την πέσει στην κοπέλα που έφτιαχνε τους καφέδες πίσω από το μπαρ. Ίσως και γι’ αυτό ο καφές, κλασσικός νες μέτριος, κόστιζε μόνο 2,5 ευρώ. Έρχεται να πληρωθεί και του δίνω ένα πεντόευρο για δυο καφέδες, χωρίς φυσικά το καθιερωμένο πουρμπουάρ, αφού όπως λέει κι ένας πολύ καλός μου φίλος «το tip δεν στο δίνουν, το κερδίζεις». Αυτός βλέπει μόνο το πεντόευρο και με κοιτάζει με ένα βλέμμα του στυλ «Φιλαράκι τι έγινε? Δεν θα αφήσεις κανένα πουρμπουάρ? Μόνο τα 5 ευρώ για τους καφέδες άφησες!». Δεν πρόλαβα να πω τίποτα και τον είδα να απομακρύνεται. Είχε δει κι αυτός το βλέμμα μου που έλεγε «Αδερφέ δεν υπάρχει tip σήμερα. Θα σου έβαζα 6 ευρώ, αλλά, όπως ίσως θα παρατήρησες, μου αρέσει να βάζω πέντε…»

 

2 thoughts on “5′ καφές

  1. ~Και επειδή το παρατήρησες, ναι καλά μέτρησες, δεν υπάρχει πέμπτο. Απλά μου αρέσει να βάζω πέντε!~ klassikaaaaaaaa!!! :)))))

    wraia kai h mousikh ypokroush …… ta filia mouuuuu

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s